Τα σχέδια για περιοδεία του ολογράμματος του Dio μέσα στο 2017 αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «πειράματα» για το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα στον τομέα των συναυλιών, καθώς σε περίπτωση που οι συναυλίες του ολογράμματος έχουν εισπρακτική επιτυχία, τότε δεν αποκλείεται ν’ αλλάξει η έννοια του live και ο τρόπος που θα παρακολουθούν συναυλίες οι μελλοντικές γενιές.

Η ιστορία με τα ολογράμματα ξεκίνησε μόλις πριν 4,5 χρόνια, το 2012 στο φεστιβάλ Coachella, όπου εμφανίστηκε επί σκηνής του «είδωλο» του θρύλου της hip hop σκηνής, του Tupac.

Το 2013 ήταν σειρά του Frank Sinatra να «αναστηθεί» επί σκηνής, ενώ το 2014 το ολόγραμμα του Michael Jackson τραγούδησε και χόρεψε στα Billboard Music Awards.

Τότε μάλιστα, η εταιρεία που είχε δημιουργήσει το ολόγραμμα του Tupac πήγε στα δικαστήρια την εταιρεία που έφτιαξε το αντίστοιχο του Jackson με την κατηγορία της κλοπής «πατέντας», αλλά τελικά οι δυο εταιρείες τα «βρήκαν» πριν μερικούς μήνες.

Πρόκειται λοιπόν για κάτι που είναι πολύ καινούργιο και που θα πάρει σχετικά αρκετό καιρό για να διαφανούν οι προθέσεις του κοινού απέναντι στις συναυλίες με τα ολογράμματα.

Όσο, όμως, περνούν τα χρόνια και θρύλοι -ειδικά της ροκ σκηνής που όμοιοι και ισάξιοί τους είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν ξανά- θα αρχίσουν να φεύγουν από τη ζωή λόγω γήρατος (ή άλλων αιτιών) και όσο η τεχνολογία θα προοδεύει στην δημιουργία ολογραμμάτων, τόσο θα ανοίγει η όρεξη των εταιρειών και των promoters να πουλάνε live με τους… «πεθαμένους».

Γι’ αυτό και έχει σημασία πώς θα εξελιχθεί η περιοδεία του ολογράμματος του Dio (όπου στην σκηνή εμφανίζονται μαζί του τα μέλη της τελευταίας του μπάντας), καθώς αυτή και 2-3 ακόμη που μπορεί να προκύψουν (π.χ. Michael Jackson) θα είναι «τροχιοδεικτικές» για το μέλλον της μουσικής και των συναυλιών.

Να σημειωθεί ότι το ολόγραμμα του Dio εμφανίστηκε πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στο φεστιβάλ του Wacken στη Γερμανία, ενώ πριν λίγες ημέρες έκανε ντεμπούτο και επί αμερικανικού εδάφους στα Pollstar Awards. Εκεί οι υπεύθυνοι της εταιρείας που έφτιαξαν το ολόγραμμα του Dio -σε συνεργασία με τη χήρα του Wendy- επανέλαβαν ότι στα σχέδιά τους είναι να υπάρξει περιοδεία εντός του 2017.

Μπάμπης Πολυχρονιάδης